Mail Admin Home

آیا جایگاه فناوری 100 گیگ در صنعت رونق می‌یابد؟


در چند سال گذشته بازار فناوری اترنت رشد سریعی را تجربه کرده است و انتظار می‌رود این روند صعودی ادامه داشته باشد. بنا به گزارش IHS Infonetics، تا پایان سال 2019، اترنت 100 گیگابیت بر ثانیه (100G) بیش از 50 درصد ارتباطات در مراکز داده را بر عهده بگیرد. همچنین در سه سال گذشته درآمد صنعت از این فناوری 21 درصد افزایش داشته و به رقم 1.4 میلیارد دلار رسیده است. حال باید دید چه عامل یا عواملی صنعت را به استفاده از این شبکه‌ها به پیش می‌راند؟ آیا این یک پیشرفت واقعی است که به انقلابی در صنعت شبکه منجر خواهد شد یا باید آن را هیجانی گذرا دانست؟ در این گزارش به دو عامل در این زمینه -یکی مبتنی بر عرضه و دیگری مبتنی بر تقاضا- اشاره خواهیم کرد.

این مطلب یکی از مجموعه مقالات پرونده ویژه «راهنمای مهاجرت به شبکه‌های ۴۰ و ۱۰۰ گیگابیت» است. برای دانلود کل پرونده ویژه می‌توانید اینجا کلیک کنید.

تغییرات در معماری مرکز داده و افزایش نرخ ترافیک

در حال حاضر صنعت مرکز داده (دیتاسنتر) به فناوری‌های 10 گیگابیت بر ثانیه (10G) و 40 گیگابیت بر ثانیه (40G) متکی است که به‌خوبی کار می‌کنند و کارایی آن‌ها مورد تأیید همگان است. در واقع حتی برای بسیاری از کاربران 40G نیز زیاد به نظر می‌رسد. اما ماجرا زمانی متفاوت می‌شود که از دید مرکز داده به قضیه نگاه کنیم. حقیقت این است که تأمین‌کنندگان محتوای اینترنت و صاحبان پردازش ابری با رشد سرسام‌آوری در نرخ ترافیک روبه‌رو هستند. در همین راستا شرکت معتبر «سیسکو» پیش‌بینی کرده است که در پنج سال آینده ترافیک مراکز داده رشد سالانه 31 درصدی خواهد داشت. به‌راستی اگر به تغییرات در نحوه استفاده خودمان از اینترنت نیز توجه کنیم، این میزان رشد دور از ذهن نیست. این روزها ما در شبکه‌های اجتماعی نظیر اینستاگرام یا نرم‌افزارهای پیام‌رسان همچون تلگرام به‌راحتی عکس و ویدیو تماشا می‌کنیم که برای دریافت این‌ها لازم است درخواست‌هایی به مرکز داده مربوطه فرستاده و در پاسخ، محتوای مدنظر دریافت شود.

علاوه بر ارتباطات بین کاربران و مراکز داده، نرخ ترافیک داخل مرکز داده نیز افزایش یافته است که شیوه‌های نوین پردازش موازی عامل آن است. برای نمونه، شکل زیر میزان رشد ترافیک تولیدشده توسط سِرورهای شرکت گوگل را از سال 2008 تا 2014 نشان می‌دهد.

 


گاهی برای بهبود شرایط، تعدادی لینک را به صورت bundle کنار هم قرار می‌دهند، اما این راهکار بهینه نیست و توزیع بار بین چند لینک به شکل ناکارآمدی انجام می‌شود. این همان جایی است که فناوری 100G وارد داستان می‌شود و پهنای باند مورد نیاز را به شکل بهینه فراهم می‌سازد. البته توان مالی هر سازمان و هزینه تجهیزات است که در نهایت مشخص می‌کند فناوری جدید ارزش خریداری دارد یا نه. در نهایت با توجه به آنچه گفته شد، به نظر می‌رسد فناوری 100G به عنوان یک استاندارد برای معماری‌های جدید مرکز داده جایگاه خود را پیدا کند.

پیشرفت در سخت‌افزار راه را برای 100G باز خواهد کرد در گذشته دستگاه‌های فرستنده و گیرنده گران بودند و انرژی فراوانی مصرف می‌کردند. اما با گذشت زمان، از قیمت آن‌ها کاسته و مصرف انرژی‌شان نیز بهینه‌تر شد. در عین حال فناوری CMOS همچنان در حال تکامل است و انتظار می‌رود با وجود سرعت 10 برابری 100G نسبت به سیستم 10G، مصرف انرژی آن 50 درصد کمتر باشد. شایان ذکر است فناوری CMOS برای ساخت مدارهای مجتمع استفاده می‌شود و به برخورداری از نویز کم و مصرف بهینه انرژی معروف است.

فناوری CMOS همچنان در حال تکامل است و انتظار می‌رود با وجود سرعت10 برابری 100G نسبت به سیستم 10G، مصرف انرژی آن 50 درصد کمتر باشد

در حال حاضر سیسکو و Brocade سوییچ‌های صدگیگابیتی عرضه می‌کنند، اما قیمت آن‌ها بیش از 2000 دلار به ازای هر پورت است که نشان می‌دهد استفاده از آن‌ها در یک شبکه غیرسازمانی بسیار گران تمام می‌شود. با این حال به نظر می‌رسد در گذر زمان بهای این محصولات کاهش یابد تا راه برای استفاده گسترده‌تر از شبکه‌های صدگیگابیتی هموار شود.